Webové stránky, software, servery: MINDsystem

Víte, že naprogramovat lze téměř jakoukoliv činnost, kterou na svém počítači pravidelně opakujete?

Co je to Linux

Z operačního systému Linux nemusíte mít strach, na serverech je velmi stabilní a na osobním počítači velmi příjemný...

Linux je multitaskový *) víceuživatelský **) operační systém unixového typu, který vznikl z iniciativy Linuse Torvaldse. To byl tehdy finský student, který nebyl smířen s tím, že unixové operační systémy jsou pro běžného člověka vzhledem k cenám prakticky nedostupné. Tak začal vyvíjet vlastní operační systém, který by si mohl nainstalovat a používat každý. To bylo v první polovině 90. let 20. století, kdy byl v počátku svého bouřlivého vývoje i internet.

A byl to právě internet, který umožnil tisícům vývojářů po celém světě společnými silami vytvořit na Linusově jádře kompletní operační systém s velkým množstvím softwaru sloužícího nejrůznějším účelům. Samotné jádro operačního systému Linux je šířeno pod licencí GNU GPL, která pro běžného uživatele zjednodušeně znamená, že má daný software (operační systém) zdarma, navíc včetně zdrojových kódů, které si může upravit či nechat upravit někým jiným podle svých vlastních speciálních požadavků. Také mnoho softwaru pro Linux je šířeno pod touto licencí včetně několika kancelářských balíků typu office, vektorových i bitmapových editorů, sázecího typografického systému a tisíců programů sloužících nejrůznějším účelům včetně podpory multimédií.

Dnes je Linux vzhledem ke své stabilitě používán nejčastěji jako serverový operační systém pro běh internetových či intranetových aplikací. Díky své všestranosti se však začíná prosazovat i jako desktopový operační systém plnící klasické "kancelářské" úlohy na uživatelských počítačích. Pokud by Vás zajímaly možnosti využití Linuxu právě pro Vaše potřeby, neváhejte nás kontaktovat.

*) systém je schopen vykonávat více úloh najednou
**) více uživatelů může najednou pracovat na jednom počítači

Další zdroje informací o operačním systému Linux najdete na www.linux.cz.