Webové stránky, software, servery: MINDsystem

Víte, že naprogramovat lze téměř jakoukoliv činnost, kterou na svém počítači pravidelně opakujete?

Funkce serverů

Server může plnit řadu úloh ve firemní i domácí síti nebo na páteřním připojení na internetu.

Na serverech používáme výhradně operační systém Linux, který nabízí (nejen) tyto funkce:

  • souborový server pro centralizovanou správu a ochranu dat s možnostmi ukládání dat na několik disků najednou (RAID) a automatického zálohování (možné i do vzdálené lokality, např. jiné pobočky firmy). Díky možnostem a licenci OS Linux je možno provozovat softwarový RAID i na běžných počítačích - nemusíte platit za speciální hardware ani softwarové licence.
  • mailserver pro lokální práci s e-maily nebo rychlejší práci s vnější poštou
  • tiskový server pro možnost tisku na jedné tiskárně z více počítačů
  • VPN pro propojení dvou sítí v různých lokalitách nebo vzdálené zabezpečené připojení do firemní sítě
  • video server sloužící k ukládání záznamů z bezpečnostních kamer
  • aplikační server sloužící jako firemní nástěnka, správce kontaktů nebo rozdělení úkolů nebo jakákoliv jiná aplikace, kterou Vám vytvoříme přesně podle Vašich individuálních potřeb
  • Pro bezpečné připojení Vaší firemní sítě k internetu nakonfigurujeme Linuxový firewall. Podobně může být Linuxový server s firewallem nainstalován jako router oddělující několik lokálních počítačových sítí od sebe.
  • V případě zvýšených bezpečnostních nároků mohou být data na serveru šifrována (např. v případě jeho krádeže zůstane zlodějům jen hardware a k datům se nedostanou). Opět platí, že i specifický šifrovací software je v Linuxu zdarma, platíte pouze instalaci a konfiguraci. Přitom matematická bezpečnost šifrovacích algoritmů je srovnatelná s komerčními produkty.
  • Více serverů můžeme nainstalovat do jednoho fyzického stroje, na kterém bude instalováno více virtuálních serverů, což zjednoduší jejich správu, ušetříte prostor pro umístění serverů, ale především nemalé prostředky za energii, kterou spotřebovávaly původní servery. Virtuální servery nemusejí být nutně Linuxové, na jednom fyzickém stroji tak může běžet najednou server s MS Windows i s Linuxem. Pro hostitelský systém doporučujeme Linux.

Potřebujete-li vlastní server pro provoz vytížených internetových aplikací (webové portály, eshopy apod.), nainstalujeme pro tyto účely server, který můžeme umístit i do našich housingových prostor s páteřním připojením k síti internet, zálohovaným napájením i konektivitou.